Bewegen

Voor een gezonde leefstijl is voldoende beweging essentieel, dat weten we inmiddels allemaal. Vrijwel iedere Nederlander zit veel te veel en te lang en dit heeft grote en indirecte gevolgen voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Het vele zitten zorgt voor negatieve veranderingen in je stofwisseling, bloeddruk, hormoonhuishouding, stolling, darmen en in je immuunsysteem. Hierin speelt het enorme aanbod aan voedingsmiddelen ook een grote rol.
Hierdoor kampt een steeds groter wordende groep met chronische ziekten die leefstijl-gerelateerd zijn: diabetes type 2 (suikerziekte), bepaalde soorten kanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas (ernstig overgewicht).

Mensen met bipolariteit
Dit geldt ook voor mensen die leven met een bipolaire aandoening. Omdat zij een verhoogde kwetsbaarheid hebben voor gezondheidsproblemen, kunnen zij zelfs extra hard getroffen worden. Vergeleken met de algemene bevolking is de gemiddelde levensverwachting dan ook 10 tot 15 jaar korter.
De eventuele bijwerkingen van medicijnen, een leefomgeving die niet helemaal optimaal is met weinig sociale contacten, de ongezondere leefstijl die vaak voorkomt waarbij middelenmisbruik (zoals alcohol en roken) en obesitas vaker voorkomen of de ziekte zelf: dit zijn allemaal mogelijke verklaringen.

In de beleving van personen met een bipolaire aandoening, lijkt aandacht voor voldoende beweging en gezonde voeding vaak zinloos tijdens een depressie en tijdens een (hypo)manie onnodig. Juist vanwege deze kwetsbaarheden is het extra belangrijk om te werken aan een gezonde leefstijl.
Goed om er nog even bij te zeggen: wanneer er sprake is van een (hypo)manie, kan het ook voorkomen dat iemand juist méér gaat bewegen door een verhoogde activiteitsdrang.

Niet alleen uiterlijke verandering
Een onderzoek waar mensen met ernstig overgewicht (obesitas) aan meededen aan een ‘Voeding en bewegen interventie’, liet zien dat na een aantal weken van gezonder eten en meer bewegen metingen zoals cholesterol en bloeddruk al waren verbeterd, zelfs wanneer er amper sprake was van gewichtsverlies. Dit is interessant!
Mensen met overgewicht die afvallen als doel hebben, raken vaak op een bepaald punt hun motivatie (deels) kwijt. De reden hiervan is dat het afvalproces niet altijd zo snel gaat zoals ze graag zouden willen. Snel resultaat boeken: logisch om te willen maar niet realistisch. In ieder geval niet als we het hebben over gewichtsverlies. Al is er niet direct of tijdelijk geen sprake van afvallen, gebeuren er binnenin het lijf wel al positieve veranderingen zoals eerder genoemde verbeterde lichaamswaarden. Minstens net zo belangrijk!

Goed voor lichaam én geest
Wanneer je voldoende beweegt verhoogt dit de weerstand, creativiteit, productiviteit, vermindert stress en verbetert de stemming. Tevens stimuleert bewegen de aanmaak van nieuwe hersencellen en het helpt ook om een verstoorde stofwisseling zoals diabetes type 2 een te hoog cholesterol te verbeteren en een hoge bloeddruk te verlagen.
Voor de hersenen is bewegen ook goed: het beschermt tegen cognitieve achteruitgang en het verkleint het risico op diverse hersenaandoeningen, zoals bijvoorbeeld dementie, beroerte en depressie. Tijdens een drukke periode kan bewegen bovendien helpen om op een gezonde manier van onrust af te komen.

Bewegen en stemming
Het is al vaak genoemd dat beweging de meest effectieve manier is om depressie en angstklachten tegen te gaan. Echter, het is de minst gebruikte behandeling wat natuurlijk zonde is. Bewegen is immers zo belangrijk en goed voor je, helemaal wanneer je mentale klachten ervaart. Ik zou het fantastisch vinden wanneer er tijdens de behandeling hier meer aandacht aan wordt besteed, zowel voor de bipolaire stoornis als andere stemmingsstoornissen. Wellicht iets voor de geestelijke gezondheidszorg om mee te nemen en daardoor de behandeling te verbeteren.

Hart voor je brein
In het prachtige boek ‘Hart voor je brein’, geschreven door hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra, staat dat onder andere bewegen de binnenwand van de bloedvaten prikkelt waardoor nitric oxide (NO) wordt geproduceerd. NO zorgt voor verwijding van de bloedvaten.
Een sterkere bloedsomloop heeft een positief effect op het hartvaatstelsel , ons immuunsysteem én de hersenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: