Wat is een bipolaire stoornis?


De bipolaire stoornis is een hersenaandoening die ongewone schommelingen veroorzaakt in iemands stemming. Deze schommelingen zijn heel anders vergeleken met de stemmingswisselingen die de meeste mensen ervaren. Het zijn stemmingen buiten de kaders: depressie en (hypo)manie wat betekent dat je dan of té somber of té blij kan zijn. Deze stemmingen worden afgewisseld met klachtenvrije, stabiele periodes.

Voorheen werd er gesproken over een manisch-depressieve stoornis. Mensen schrikken nogal eens van deze term dus ik hoop dat jij je nu niet ook kapot schrikt, achterover van je stoel valt en vervolgens met je hoofd in de bananenplant ligt. Zonde van de bananen.
Het beschrijft gewoon de twee uiterste stemmingen, niet vreselijk spannend dus.

Mensen met een bipolaire aandoening hebben in het algemeen hevige stemmingswisselingen dat impact kan hebben op alle gebieden van hun leven, zoals op hun carrière, relaties en school. Echter, bipolariteit is heel goed te behandelen en de meeste mensen die gediagnosticeerd zijn met deze ziekte leiden gezonde, actieve en succesvolle levens.

Cijfers
In Nederland komt de bipolaire stoornis bij ongeveer 2% van de bevolking voor. Uitgaande van 17 miljoen inwoners in Nederland, gaat het in totaal om 340.000 Nederlanders.
Wereldwijd komt het voor bij 60 miljoen mensen volgens de National Institute of Mental Health (NIMH). De cijfers liggen eigenlijk hoger omdat de cijfers van bijvoorbeeld kinderen hier nog niet bij inbegrepen zijn en ook omdat er mensen zijn die (nog) niet de wetenschap hebben dat ze de ziekte hebben.
De aandoening komt meestal tot uiting in de late adolescentie of in de vroege volwassenheid, maar veel mensen ervaren in hun kindertijd al hun eerste symptomen.

Chronisch
Bipolariteit wordt vaak of niet herkend of er wordt een verkeerde diagnose gesteld. Enorm zonde als je het mij vraagt, aangezien dit resulteert in jaren onnodig lijden voordat de correcte diagnose eindelijk wordt gesteld.
Het is een chronische ziekte die aangepakt en behandeld dient te worden gedurende iemands leven, net als een andere chronische ziekte zoals bijvoorbeeld diabetes of een hartziekte. Dit is een mooie vergelijking: bij diabetes gaat het om de alvleesklier, bij een hartziekte om het hart en bij een bipolaire stoornis om de hersenen. Dit zijn alle drie organen in het menselijk lichaam en het brein is verreweg het meest gecompliceerde orgaan die we hebben.

Ralph Kupka, hoogleraar bipolaire stoornissen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, legt bipolariteit op een duidelijke en simpele manier uit tijdens een interview:

“In principe dreigen mensen voortdurend door allerlei invloeden uit hun evenwicht te worden gebracht; dat is inherent aan het menselijk bestaan. Gelukkig beschikken we over zelfregulerende systemen die onze stabiliteit ongemerkt herstellen (homeostase). Bij mensen met bipolariteit lijken die mechanismen te haperen. Deze mensen raken daardoor sneller uit hun evenwicht, zijn minder goed bestand tegen prikkels en ontvankelijker voor ontregelingen zoals jetlags. Ook het stressrespons is gevoeliger, met als gevolg dat spanningen moeilijker worden verdragen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: